Naslovna

23.08.2021.

Zadarski HDZ odao počast žrtvama - Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Tragična prošlost Europe i Hrvatske treba služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet.

Kao i svake godine, na današnji dan, članovi županijskog i gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Zadra obilježili su Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Polaganjem vijenca u more iskazan je duboki pijetet i poštovanje prema svima koji su stradali kao žrtve totalitarnih i autoritarnih režima te je odana je počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća.

Hrvatska demokratska zajednica čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini, kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja. Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta Hrvatske.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Donošenjem novoga Zakona iz 2020., u dijelu koji se odnosi na sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se usklađuje i sa stajalištima izrečenima u Rezoluciji Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe od 19. rujna 2019. Svrha obilježavanja izrečena je, među ostalima, i u točki 21. Rezolucije gdje se naglašava da bi tragična prošlost Europe i dalje trebala služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve.