Naslovna

06.10.2022.

Zadar slavi Dan obrane grada

Zadar danas slavi 31. obljetnicu Dana obrane grada, u spomen na najteži dan u Domovinskom ratu 6. listopada 1991. godine kada je nadmoćniji okupator zaustavljen na rubnim dijelovima grada.

Drage Zadranke i Zadrani, na današnji dan prisjećamo se onih teških dana 1991. kada je budućnost našega grada bila ugrožena i neizvjesna.

Prisjećamo se vlažnih podruma, straha, suza, boli… Ali prisjećamo se i prkosa, snage i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su uložili sve što su mogli i znali kako bi obranili svoje obitelji, svoje domove, svoj grad.

Ponosni smo jer pripadamo naraštaju koji je konačno ostvario san o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj. Naša je Domovina danas punopravna članica obitelji europskih država i NATO-a, a Zadar napredan i moderan grad koji konstantno raste. U njemu i dalje živi onaj, pobjednički duh koji nas je održao u vrijeme najgorih ratnih stradanja, koji nas je poticao da iznova gradimo i stvaramo, dižemo se i napredujemo. To je nasljeđe i uzor novim naraštajima koji u našem gradu odrastaju.

Sjećajmo se kako ne bismo zaboravili, kako se ne bi ponovilo i zahvaljujmo onima zbog kojih danas uživamo u slobodi. Svima od srca čestitamo Dan obrane Zadra, jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti!