Naslovna

22.01.2019.

VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu

26.obljetnica VRO Maslneica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije, i ove je godine obilježena bogatim programom.

Značenje ove operacije hrvatske vojske neprocijenjivo je za preokret Domovinskog rata, budući da je uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

Posebno svečano bilo je u Zadru 21.siječnja u ponedjeljak. U spomen na te povijesne dane u ponedjeljak je odana počast poginulim braniteljima pred Središnjim križem na Gradskom groblju, kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine nakon čega je održana misa za Domovinu u crkvi svetog Šime. U sklopu programa obilježavanja obljetnice VRO Maslenica predstavljene su knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" te "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za  Hrvatsku. Istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu.

Obilježavanje se nastavilo u utorak, tradicionalnim obilascima spomen obilježa mjesta poginulih hrvatskih branitelja te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju te na Masleničkom mostu.