Naslovna

07.10.2018.

Svečano obilježen Dan obrane Grada Zadra

U subotu 6. listopada svečano je obilježena 27. obljetnica obrane Grada Zadra.

Subotnji program obilježavanja počeo je budnicom gradskim ulicama, a nastavljen je polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar te potom kod spomen obilježja pripadnicima 3. Imotske bojne u Zadru i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u Ploči i Dračevcu. 

Nakon svete mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, središnja svečanost održana je na liniji obrane grada od agresora, na Dračevcu, gdje su se okupljenima obratili gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, Đovani Matešić Jeremija i ratni zapovjednik 3. Imotske bojne Imotski sokolovi, glavni inspektor HV general-bojnik Slaven Zdilar u ime svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nazočnima se u ime potpredsjednika Vlade RH, ministra obrane Damira Krstičevića obratio zapovjednik Zapovjedništva za potporu oružanih snaga RH general bojnik Mladen Fuzul, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske govorio je zadarski župan Božidar Longin, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora bila je saborska zastupnica Grozdana Perić, a najemotivniji govor održao je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač.

Čast se ne brani riječima već djelima, a Zadrani su to dokazali na terenu, ne samo u Zadru i Zadarskoj županiji već diljem Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Zadar je grad junak”, poručio je general Markač koji je pozvao na jedinstvo hrvatskoga naroda i očuvanje uspomena na časnu pobjedu u Domovinskom ratu.