Naslovna

08.10.2019.

Sretan Dan neovisnosti RH

Dan neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih datuma suvremene hrvatske povijesti. Iz godine u godinu obnavljamo sjećanje na jedinstveni trenutak kada je Sabor Republike Hrvatske ratne 1991. godine, uz punu potporu i želju naroda koji ga je izabrao na prvim višestranačkim izborima, ponosno donio jednoglasnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza naše domovine s bivšom SFRJ.

Time je započeto ostvarivanje višestoljetne žudnje za uspostavom jedinstvene države koju je potaknuo jedan od najvećih vizionara našega naroda, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, ostvarivši zacrtanu viziju na nepokolebljivoj ustrajnosti i borbenosti hrvatskih branitelja, kao i svih onih koji su svojim državničkim i diplomatskim djelovanjem pridonijeli ostvarenju toga cilja.

Obilježavanje ovoga događaja još je jedna prilika koja upućuje kako je od mnoštva puteva koji se čovjeku kroz život nude, uvijek potrebno odabrati put nepokolebljivosti u vlastiti identitet. Povijest nas, na ovome najočitijem primjeru hrvatskoga prkosa, podsjeća i kako je ideja Hrvatske onaj stožerni doživljaj svijeta naših predaka kojega se višestruko isplatilo čekati.

Danas imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, državu koja je punopravni član velike zajednice europskih naroda, gdje smo oduvijek i pripadali. Dragi stanovnici Zadra i Zadarske županije, sretan vam Dan neovisnosti.

Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije.

foto: Hrvatski jedriličarski savez