Naslovna

23.08.2018.

Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

Zadarski HDZ obilježio Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Povodom Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predstavnici županijskog i gradskog HDZ-a grada Zadra, predvođeni predsjednikom ŽO, Božidarom Kalmetom, položili su vijenac i zapalili svijeću u spomen kapelici Svih svetih pored jame - stratišta na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera gdje su zvjerski pogubljene i u jamu bačene nevine žrtve tadašnjeg komunističkog režima. Također, bačen je vijenac u more u znak pijeteta prema svima koji su stradali kao žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Hrvatska demokratska zajednica čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini, kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja. Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta Hrvatske.

Europski dan sjećanja

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas.