Naslovna

23.08.2019.

Sjećamo se žrtava totalitarnih režima i nedvosmisleno osuđujemo sve zločine

Zadarski HDZ odao počast žrtvama svih totalitarnih režima.

Povodom Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, članovi županijskog i gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Zadra, predvođeni predsjednikom ŽO-a, Božidarom Kalmetom, položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen kapelici Svih svetih pored jame - stratišta na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera gdje su zvjerski pogubljene i u jamu bačene nevine žrtve tadašnjeg komunističkog režima. Također, bačen je vijenac u more u znak pijeteta prema svima koji su stradali kao žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Ovime je odana počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća. Hrvatska demokratska zajednica čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini, kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja. Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta Hrvatske.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

 

Masovne likvidacije, progoni i kršenja ljudskih prava


Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama - ističe se u priopćenju Vlade RH - doveli su do masovnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.

Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas. Upravo se kao reakcija na te zločine sredinom prošlog stoljeća stvorio europski projekt kao trajna zajednica mira, demokracije te suživota i razvoja, kojem i Hrvatska danas ponosno pripada.

 

Satisfakcija žrtvama i njihovim obiteljima


Stoga i Hrvatska nakon procesa društvene i ekonomske tranzicije, kao članica Europske unije, treba biti odlučna u razotkrivanju istine i nedvosmislena u osudi ubojstava, političkih likvidacija i kršenja ljudskih prava koji su se događali pod bivšim nedemokratskim totalitarističkim režimima. Time će se na primjeren i odgovoran način iskazati pijetet i dati satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima.

Uz jasan otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, između ostalog i s novim kurikulumom povijesti o kojem smo postigli konsenzus, Hrvatska gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima kako bi se još spremnije suočavala s izazovima budućnosti - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.