Naslovna

01.07.2020.

Rade Šimičević: Za grad i županiju sigurne budućnosti, birajmo sigurnu Hrvatsku

Mi ćemo se zalagati za što bolje uvjete življenja na našem području jer želimo generacijama iza nas ostaviti još uređeniji i razvijeniji grad i županiju.

Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru na petom je mjestu HDZ-ove liste u devetoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Zadarsku, Ličko-senjsku, Šibensku i dio Splitsko-dalmatinske županije.

Voditelj je Stručnog vijeća ravnatelja Zadarske županije, a u zadarskom Gradskom vijeću obnaša dužnost potpredsjednika. Predsjednik je županijskog društva Crvenog križa i više od 30 godina dobrovoljni darivatelj krvi.

Kao budući saborski zastupnik, ističe, borit će se za još bolje uvjete obrazovanja, s naglaskom na projekte u Zadru i Zadarskoj županiji.

- Iznimno je važno izabrati ljude koji žive za Zadar i žive u njemu. Mi znamo probleme naših sugrađana s kojima svakodnevno razgovaramo. Iz tih razgovora možemo najbolje zaključiti što je najbolje za naše ljude. Mi ćemo se zalagati za što bolje uvjete življenja na našem području jer želimo generacijama iza nas ostaviti još uređeniji i razvijeniji grad i županiju, poručuje Rade Šimičević i napominje da je iznimno važan snažan status Zadra na nacionalnoj razini.

- Dovoljno je podsjetiti koliko je toga na našem području učinjeno za vrijeme dok je Božidar Kalmeta bio u Vladi. Svi nam zavide na prometnoj infrastrukturi zahvaljujući kojoj možemo vrlo brzo doći na koje god želimo odredište, na luci Gaženica koja je najmodernija luka s obje strane Jadrana, na našoj Zračnoj luci koja je povezana s brojnim europskim destinacijama. Da nije bilo naših Zadrana u Vladi i Saboru, ne znam kada bismo izgradili sve navedene projekte.

Zadar je postao grad mladih

 S obzirom da stižete iz struke, vjerujem da vas veseli da Zadar sve više napreduje i po rastu uvjeta kvalitete obrazovanja?

- Naravno, Zadar je postao grad mladih, razvija se naše Sveučilište, gradimo novi kampus, novu osnovnu školu u Novom Bokanjcu, a uskoro i novu zgradu Medicinske škole.

Grade se Centar kreativne industrije i Centar za mlade, energetski obnavljamo škole, a sve više osnovnih škola zahvaljujući dobroj suradnji Zadarske županije i naših gradova i općina imat će nastavu u jednoj smjeni.

Mislim da s ponosom možemo reći da Zadar opravdava titulu najstarijeg sveučilišnog grada, a kvaliteta obrazovanja u svim školama u našoj županiji na izuzetno je visokom nivou, ustvrdio je Šimičević. 

Zadarska županija je jedna od najuspješnijih po povlačenju sredstava iz EU fondova, a značajna sredstva izdvojena su upravo za projekte u obrazovanju.

- Tako je, posebno bih istaknuo naše dvije srednje škole koje su za mandata Vlade Andreja Plenkovića postale Regionalni centri kompetentnosti - Medicinsku školu i Strukovnu školu Vice Vlatkovića.

Te dvije škole naše su perjanice razvoja obrazovanja svih naraštaja. Važno je da slijedimo nove tehnologije i da se i djeca i odrasli obrazuju u jednom modernom sustavu.

U nedjelju su izbori, koja je vaša završna poruka biračima?

- Ovi izbori odlučit će jesmo li za sigurnu i stabilnu Hrvatsku pod odgovornim vodstvom Andreja Plenkovića koji je pokazao da se uspješno zna nositi s krizama ili za nekakav eksperiment s Davorom Bernardićem.

S druge strane, važno je i da naša županija ima što više predstavnika u Hrvatskome saboru, a samo lista HDZ-a je autentično zadarska i jamči najmanje tri naša zastupnika. Stoga, za grad i županiju sigurne budućnosti, birajmo sigurnu Hrvatsku, poručuje Rade Šimičević.