Naslovna

25.05.2020.

Premijer Plenković, u pratnji ministara Pavića i Butkovića, u Zadru uručio ugovore za EU projekte, vrijedne 135 milijuna kuna

Nova razvojna perspektiva Zadra.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u pratnji ministra za regionalni razvoj i fondove EU Marka Pavića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislava Petrica uručio je danas u Zadru ugovore za EU projekte vrijedne 160 milijuna kuna. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava za 4 razvojna projekta Urbanog područja Zadar u sklopu ITU mehanizma iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“.

Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, a ugovore za navedene projekte preuzeo je gradonačelnik, Branko Dukić.

Bespovratna sredstva EU dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole pod nazivom Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće, te zadarski Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Ugovore su primili rektorica sveučilišta, prof. dr. sc. Dijana Vican i ravnatelj Centra, Mladen Pešić.

Ugovori vrijedni 135 milijuna kuna

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, ovom je prigodom iskazao zadovoljstvo što je ponovno u Zadru i Zadarskoj županiji gdje je u mandatu ove vlade ostvareno puno dodavši da se ova vlada uvijek zalagala za funkcionalnu decentralizaciju što je dovelo do toga da je diljem Hrvatske pokrenuto i provedeno jako puno projekata,  a samo za Zadarsku županiju ugovoreno je 2,6 milijardi kuna europskih projekata.

- ITU mehanizam, koji na razini Hrvatske ima osiguranih 345 milijuna eura, za grad Zadar je jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanj učinkovitosti. S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički div, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini RH. Otišli smo u domenu kulture koja je posebno važna, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova i u konačnici poduzetništvo. Kroz sva 4 aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, doprinijet će razvoju grada, a uvjeren sam taj način i razvoju županije, kazao je predsjednik Vlade, Plenković.

Zadarski ITU trenutačno najuspješniji ITU mehanizam u Hrvatskoj

Ministar Marko Pavić, čestitao je gradonačelniku Dukiću na radu na ITU mehanizmu:

- Ova četiri ugovora znače da se praktički konzumira cijela omotnica ITU-a. ITU mehanizam se pokazao vrlo uspješnim jer gradovi i općine sami definiraju prioritete. Čestitke gradonačelniku jer je ovim potpisanim ugovorima zadarski ITU trenutačno najuspješniji ITU mehanizam u Hrvatskoj po ugovorenosti i povlačenju sredstava, veselimo se potpisivanju ugovora i za zadarsku rivu što priprema ministar Butković i svim drugim projektima, poručio je ministar Pavić.

Angažiramo lokalno i hrvatsko poduzetništvo i obrtništvo, ali i čuvamo zaposlenost

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako su ovi ugovori rezultat dugogodišnjeg rada na pripremi projekata, partnerstva grada i institucija s područja grada, te pokazatelj izvrsne suradnje Vlade RH, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje s gradom Zadrom i stoga predstavljaju velik doprinos razvoju grada:

- U ovo krizno vrijeme upravo sredstva EU fondova znače održavanje, a za nas u Zadru jačanje gospodarskih aktivnosti. Zato smo naša proračunska planiranja u novonastaloj situaciji usmjerili upravo prema investiranju i dizanju intenziteta provedbe ugovorenih EU projekata, ali i nastavku ulaganja u izgradnju javne društvene i komunalne infrastrukture. Na taj način angažiramo lokalno i hrvatsko poduzetništvo i obrtništvo, ali i čuvamo zaposlenost. Zato nastavljamo i izgradnju nove osnovne škole, dovršavamo Centar Mocire, ulažemo u gradnju komunalne infrastrukture – sustav odvodnje, prometnice…

Nove razvojne perspektive za Zadar

- Ugovori koje ste nam donijeli kroz sljedeće dvije do tri godine ostvaruju nove razvojne zadarske perspektive u području znanosti i obrazovanja, razvoja UNESCO kulturne baštine, efikasnog i okolišno prihvatljivijeg inteligentnog prometa, te razvoja gospodarstva, odnosno stvaranja boljih uvjeta za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija privatnog sektora. Njima Grad Zadar uspješno privodi kraju realizaciju svoje Strategije razvoja za razdoblje 2013. – 2020. Pokrenutu prije sedam godina od strane bivšeg gradonačelnika, Božidara Kalmete, izložio je Dukić.

Ugovor za novi poduzetnički inkubator do kraja lipnja

Uz ova četiri projekta u završnoj fazi obrade nalazi se i peti strateški projekt izgradnje novog poduzetničkog inkubatora, za kojeg se ugovor očekuje do kraja lipnja, a čime su sredstva dodijeljena za ITU instrument Gradu Zadru iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija u potpunosti ugovorena te sada preostaje provedba ovih projekata koji će se realizirati na području grada u sljedeće dvije godine. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi više od 160 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava sufinancirano sredstvima EU.  

 

Izvor: Grad Zadar