Naslovna

11.01.2019.

Predstavljena politička biografija Vladimira Šeksa

U Gradskoj loži u Zadru predstavljena je knjiga „Šeks. Politička biografija" autora Ivice Miškulina. Na zadarskom predstavljanju o knjizi su govorili prof.dr.sc. Mladen Ančić, doc.dr.sc. Zlatko Begonja i sam autor, doc.dr.sc. Ivica Miškulin.

Nazočne je pozdravio i župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuvši kako je Vladimir Šeks političar koji je snažno obilježio suvremenu povijest Hrvatske, a projektu samostalne i demokratske Hrvatske je dao najplodonosnije godine života.

„Kao što je i autor u knjizi naglasio, Šeks je osnivao HDZ, jer je u njemu prepoznao politički pokret s kojim se podudaraju i njegovi ciljevi i ideali. Težio je mirnom raskidu s komunističkim sustavom, preoblikovanju Hrvatske u državu parlamentarne demokracije, slobodnog tržišta i socijalne pravde te približavanju zapadnoeuropskim demokracijama. Slične motive smo imali svi mi koji smo već 1989. godine u HDZ-u i Franji Tuđmanu prepoznali snagu koja će ostvariti višestoljetni san hrvatskog naroda i stvoriti suverenu i samostalnu državu Hrvatsku“, poručio je Longin.

U ovom opširnom djelu na preko 800 stranica iznesena je politička biografija Vladimira Šeksa, jednog od istaknutih hrvatskih političara tijekom demokratizacije i osamostaljenja Republike Hrvatske. Knjiga je podijeljena u 19 poglavlja, a temelji se na iscrpnom istraživanju svih relevantnih arhivskih izvora. U političkoj aktivnosti ovog političara, navodi izdavač Alfa d.d., zrcali se i značajan dio suvremene hrvatske povijesti, od vremena komunističke Jugoslavije - kada je Šeks bio protivnik režima - do razdoblja demokratizacije, osamostaljenja, Domovinskog rata, kao i hrvatske društvene i političke povijesti kasnog 20. i ranog 21. stoljeća.