Naslovna

11.11.2019.

Predsjednica predstavila izborni program: Danas je ugled naše Domovine veći nego ikad prije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je u Zagrebu predstavila program “Hrvatska zna i mora bolje” kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. 

Na početku svojeg obraćanja, sadašnja i buduća predsjednica RH zahvalila je vodstvu i članovima HDZ-a na ponovnoj potpori.

- Bez vas, dragi moji, ne bih danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana. Čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u svakog našeg čovjeka, u naše vrijednosti, u naše potencijale, u sve što krasi našu domovinu i zbog čega smo posebni. Samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas, poručila je predsjednica podsjetivši kako je Hrvatska izgledala uoči njezine pobjede na prošlim predsjedničkim izborima.

- Vladalo je ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti. Vladalo je ozračje kako se ništa ne može napraviti, kako promjena nije moguća. Bilo je to stanje zapuštenosti, društvene apatije. Hrvatska je u mnogočemu kaskala i bila na dnu ljestvica pozitivnih pokazatelja u Europi. Vlada koja nas je zadužila preko 70 milijardi kuna, povećani PDV, predstečajne nagodbe, katastrofalni rejting, bahato i arogantno vođenje države u propast. Je li to ono što je normalno? Možda, ali samo onima koji se usude reći kako je Hrvatska slučajna država, ocijenila je Kolinda Grabar Kitarović.

- Hrvatska se ne smije vratiti u to teško razdoblje koje je proživljavala. To ne smijemo i nećemo dopustiti, jer Hrvatska zna istinu, zna tko je za to bio odgovoran. Izvukla sam Hrvatsku iz 'regiona' i danas je ugled naše Domovine veći nego ikad prije, naglasila je predsjednica koja je potom predstavila glavne smjernice programa Hrvatska zna i mora bolje koji se sastoji od 7 točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

U govoru koji je više puta prekidan gromoglasnim pljeskom, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da su ovi izbori važni jer određuju budući smjer Hrvatske.

- Danas smo zajedno da snažno podržimo izbor naše Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske! Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja naših političkih ciljeva, za odličnu suradnju i sinergiju svih sastavnica hrvatske vlasti - od općina, gradova i županija do Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. To je snaga HDZ-a i tu ćemo snagu, uz vašu potporu i povjerenje, pretvoriti u još jednu pobjedu naše predsjednice!

Naglasio je da će pobjeda na predsjedničkim izborima osigurati kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima, a to su državotvornost i domoljublje, narodnjaštvo i demokršćanstvo.

- To je istinska politika desnoga centra, koja se temelji na političkom nasljeđu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je ostvario suverenu, slobodnu i samostalnu Hrvatsku - uz potporu hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja. To je politika koju podržava ogromna većina hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, istaknuo je Plenković dodavši da HDZ, kao stranka koja je na prošlim parlamentarnim izborima preuzela odgovornost za Hrvatsku, želi s našom predsjednicom raditi za bolju Hrvatsku, puno bolju od onog što su oni prije nas smatrali da je navodno normalno.

- Za njih je bilo „normalno“ srušiti kreditni rejting, zadužiti hrvatske građane za 70 milijardi kuna - što je skuplje od svih izgrađenih autocesta u Hrvatskoj od neovisnosti, izgubiti 40.000 radnih mjesta, zalediti plaće i mirovine, ne koristiti europske fondove za razvoj Hrvatske. „Normalno“ je za njih bilo donijeti Lex Perković i posvađati Hrvatsku s Europom, prikazati hrvatske branitelje kao teret za hrvatsko društvo, a Hrvatsku proglasiti slučajnom državom! Takvo „normalno stanje“ smo zatekli, i predsjednica i mi u Vladi, i to smo zajedničkim radom promijenili, poručio je Plenković.