Naslovna

24.04.2019.

Predsjednica otvorila putnički terminal u luci Gaženica - zadarski projekt stoljeća

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak, 24. travnja svečano je otvorila novi putnički terminal luke Gaženica, nakon što je prije dvije i pol godine položila kamen temeljac za tu zgradu.

Zadar, grad izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa, koji svojom ljepotom i atraktivnošću privlači veliki broj turista, ne bi mogao funkcionirati niti se ubrzano razvijati bez kvalitetne infrastrukture, a upravo ovdje međusobno se prožimaju pomorski, kopneni i zračni putevi te čine jedno od najsnažnijih jadranskih prometnih čvorišta, rekla je u svojem obraćanju Kolinda Grabar Kitarović.

„Uspješno ste završili zgradu terminala od koje će koristi imati Zadrani i njihovi gosti nego i cijela Domovina. Ovo je završetak lijepe priče, ali i važan iskorak za zadarski turizam. Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad. Prilikom polaganja kamena temeljca kazala sam kako se divim entuzijazmu čelnika Zadra, Zadarske županije i Lučke uprave, jer su unatoč zaprekama na koje su nailazili ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Danas samo mogu kazati kako se taj entuzijazam i trud isplatio te kako se za prave razvojne projekte uistinu vrijedi boriti", poručila je predsjednica koja je potom proglasila otvorenim putnički terminal nova luke Zadar u Gaženici.

Otvorenju zgrade terminala koje je održano uoči Svečane sjednice Županijske skupštine u Gaženici, uz predsjednicu, nazočili su izaslanik Vlade RH, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Pletikosa, župan Zadarske županije Božidar Longin, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, izvršni direktor tvrtke Global Ports Holding Stephen Xuereb, general Ante Gotovina te predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta koji je idejni začetnik projekta Gaženica. 

Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je da je Gaženica plod kvalitetne vizije, ali i političke stabilnosti te kontinuiteta HDZ-ovog upravljanja.

„Sretan sam što je s nama hrvatska predsjednica koja je položila kamen temeljac, a sada vidi plodove našeg rada. S ovom zgradom će, uz turizam, profitirati i brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za kruzere. Unatoč određenim opstrukcijama koje smo doživjeli kroz ove godine, danas ponosno možemo reći - Gaženica ide dalje. Hvala svima koji su bili dijelom ove pozitivne zadarske priče“, kazao je Longin.

Izvršni direktor GPH-a, vodećeg svjetskog koncesionara putničkog prometa Stephen Xuereb, poručio je kako im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu.

„Nastavljamo ozbiljno raditi i nadamo se da ćemo pomoći u razvoju zadarske luke, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Nova luka Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast“, poručio je Xuereb.