Naslovna

23.08.2020.

Osuđujemo sve totalitarne režime i odajemo počast njihovim žrtvama

Zadarski HDZ odao počast žrtvama svih totalitarnih režima.

Povodom Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, članovi županijskog i gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Zadra položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen kapelici Svih svetih pored jame - stratišta na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera gdje su zvjerski pogubljene i u jamu bačene nevine žrtve tadašnjeg komunističkog režima. Također, bačen je vijenac u more u znak pijeteta prema svima koji su stradali kao žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Ovime je odana počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća. Hrvatska demokratska zajednica čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini, kao dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja. Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje te dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta Hrvatske.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.