Naslovna

08.03.2024.

Održana konferencija OSTAJEM TU

U Kneževoj palači u Zadru, u organizaciji Mladeži HDZ-a grada Zadra, u petak 8. ožujka 2024. g. održana je konferencija OSTAJEM TU.

Prisutne uzvanike su kao domaćini pozdravili Anđela Dujić, predsjednica Mladeži HDZ-a grada Zadra i Šime Erlić, ministar u Vladi RH i predsjednik HDZ-a grada Zadra.

Cilj konferencije bio je dati odgovor na pitanje “Što moramo napraviti kako bi stvorili društveno okruženje koje je afirmativno za ostanak mladih, podizanje obitelji i promjenu negativnih demografskih trendova?”. Kroz raspravu su se aktualizira pitanja o poboljšanju životnih uvjeta mladih i obitelji na našem zadarskom području i u Hrvatskoj.

Posebna gošća bila je Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Predstavila je upravo donesen dokument koji je pobudio veliki interes javnosti, Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske do 2033.

U panel raspravi su, uz Državnu tajnicu, sudjelovali i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, načelnik Bibinja Šime Sekula, načelnik Preka Jure Brižić i zadarska poduzetnica Ivana Bičanić.

Raspravljalo se o poduzetim mjerama i politikama kao što su: priuštivo stanovanje, porezne politike, ulaganje u obrazovanje i obrazovnu infrastrukturu, ulaganja u vrtiće i predškolski odgoj, pružanje poslovnih prilika i drugo.

Panelisti su istaknuli kako Hrvatska danas za mlade i podizanje obitelji pruža perspektivu i bolje mogućnosti više nego ikad prije. Podizanje plaća, rast standarda, izgradnja infrastrukture, rješavanje problema nezaposlenosti, posebice zaposlenosti mladih te snažan gospodarski rast stvorili su društveni okvir koji je afirmativan i na kojem se gradi društveni optimizam. Ključni izazovi u budućnosti su starenje stanovništva i nepovoljna demografska kretanja koja su prisutna u cijeloj EU i Hrvatskoj. Zato putem Strategije demografske revitalizacije i niza mjera, kao i pozicioniranjem ove teme kao prioriteta unutar EU politika, činimo sve kako bi promijenili trendove i stvorili društvo koje u centar stavlja obitelj, djecu i mlade.

Na panelu se govorilo o brojnim mjerama koje poduzima Grad Zadar; poput izgradnje vrtića kojima će se uskoro u potpunosti riješiti pitanje upisa sve djece u vrtiće te izgradnje novog modela priuštivog stanovanja na području gradske četvrti Crno kojim se odgovara na veliki rast tržišnih cijena stanova… Općina Bibinje poznata je kao primjer općine s velikim udjelom djece i mladog stanovništva, a svojim mjerama osigurava zapošljavanje mladih u općini, stipendiranje studenata te će s novim izvrsnim vrtićem pokriti sve potrebe upisa djece vrtićke dobi na području općine… Općina Preko pokazala se kao primjer otočne općine koja je dinamična i pruža odlične mogućnosti za mlade obitelji dok poduzetnički primjer Ivane Bičanić pokazuje da je moguće vratiti se u Hrvatsku, pokrenuti posao i biti uspješan... Tijekom panela moglo čuti mnogo primjera kako se kroz lokalnu provedbu mjera i politika za mlade brine i osigurava sigurnost poslovanja, rješavanje stambenog pitanja, suvremeni uvjeti odgoja i obrazovanja, zdravstvena skrb i brojni drugi aspekti života.

Svi sudionici panela složili su se da je nužno graditi društveni optimizam jer danas Hrvatska ima sve preduvjete za razvoj i upravo zato se isplati ostati tu - u svom gradu, u Hrvatskoj.

Jučer se obilježavao i Međunarodni dan žena te smo tim povodom ružama darivali drage dame, uzvanice konferencije.

Konferenciju je vodila i moderirala Lucija Katalinić.