Naslovna

05.05.2021.

Longin predstavio program: Nastavimo zajedno graditi sigurnu i snažnu Zadarsku županiju

Aktualni župan Zadarske županije Božidar Longin i kandidat HDZ-ove koalicije za novi mandat simbolično je u srijedu, 5. svibnja, predstavio svoj "Program za snažnu i uspješnu Zadarsku županiju za razdoblje 2021. – 2025. godine".

Kako je istaknuto, riječ je o programu za čistu peticu s pet ključnih odrednica: sigurna, snažna, solidarna, pametna i plavo-zelena županija.

- Zadarska županija i dalje je jedan od najrazvijenijih krajeva naše domovine. I u doba najveće krize, zaposlenost je ne samo očuvana, nego i povećana. Naša je županija jedno veliko gradilište jer se realiziraju brojni projekti kako u zaleđu, tako i na otocima i priobalnom dijelu županije. U tijeku je rekordan investicijski ciklus od 3,4 milijarde kuna koji je zalog sigurne budućnosti naših stanovnika jer svi se projekti i realiziraju prvenstveno radi njih, kazao je na početku predstavljanja Longin ispred Muzeja antičkog stakla.

Longin je poručio kako je želja njega i njegovog tima da Zadarska županija nastavi svoj rast i postane privlačnija i gospodarski konkurentnija regija uravnoteženog i održivog razvoja, prepoznatljive kulturne i prirodne baštine te visoke kvalitete života.

Podsjetio je i na neke realizirane projekte poput nove zgrade Poliklinike, ali i skorašnjeg završetka izgradnje zgrade Dnevnih bolnica u kojoj će biti smješten i linearni akcelerator. Dodao je kako je obnovljen vozni park hitne medicinske pomoći i saniteta, ali i kako novim i modernim tehnologijama stvaraju mogućnost ravnomjerne zdravstvene skrbi u cijeloj županiji.

- Zadarska županija ističe po odličnoj prometnoj povezanosti i upravo zato jedan od glavnih ciljeva je daljnja modernizacija prometne infrastrukture, te kako je u tijeku izrada Studija za modernizaciju i izmještanje željeznice sa sadašnje trase, ali i kako će proširenjem kapaciteta Zračne luke Zadar te povezivanjem luke Gaženice s željezničkim prometom, stvoriti preduvjete za stvaranje intermodalnog čvorišta koje će doprinijeti ne samo razvoju turizma, nego i razvoju cjelokupnog gospodarstva, poručio je župan uz najavu novih mjera za solidaran razvoj županije. 

- U ovom mandatu ćemo povećati mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, izgradit će se hospicij na Babindubu, dva nova Doma za starije i nemoćne u Sv. Filip i Jakovu te Poličniku i proširiti kapaciteti depandanse u Preku, najavio je Longin dodajući kako će se i dalje ulagati u pomorsku infrastrukturu, sustave javnog navodnjavanja, ali i nastaviti radove na sustavima odvodnje i vodovoda.

Župan Longin je istaknuo kako svih navedenih projekata ne bi bilo bez političke stabilnost i kontinuiteta.

- Bez snažne poveznice nas s lokalne i regionalne razine s državom i Vladom Andreja Plenkovića, u kojoj je čak pet zadarskih državnih tajnika. Važna je pobjeda na izborima za župana, ali je jednako tako važna stabilna skupština, odnosno što bolji rezultat naše liste. Kandidati s naše liste dokazani su, provjereni i uspješni ljudi koji dolaze iz svih krajeva Zadarske županije. Od prvog do mene, ravnatelja Opće bolnice Željka Čuline do posljednjeg na listi, Božidara Kalmete, koji je i na ovaj simboličan način odlučio dati svoj doprinos našoj pobjedi, zaključio je Longin uz završnu poruku:

- Nije vrijeme za eksperimente! Birajmo sigurnost, ne destrukciju. Birajmo razvoj, a ne povratak u neizvjesnost. Predstavili smo vam ozbiljan program, koji je temeljen na realnim očekivanjima, što smo i dokazali u prethodnom razdoblju. Kompletan program iz aktualnog mandata je realiziran. Ono što smo obećali, to smo i ostvarili. Pa i više od toga. Nastavimo zajedno graditi sigurnu i snažnu, našu Zadarsku županiju!