Naslovna

18.04.2021.

Državni tajnik, Šime Erlić - Nove prilike iz EU fondova su pred nama

Veći naglasak na razvoj gradova i županija kroz razvojni cilj “Europa bliže građanima”.

Državni tajnik iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić - Nova financijska perspektiva fondova EU pruža velike nove prilike za razvoj našeg grada i županije. Čak 24 milijarde EUR-a stavljene su na raspolaganje Hrvatskoj, što je više od dvostruko sredstava nego što smo imali do sada. Tim novcem moći ćemo graditi nove društvene i javne sadržaje i modernu infrastrukturu koja će nam omogućiti da napravimo novi razvojni iskorak u sljedećem desetljeću.

Europska unija je u ovom razdoblju stavila veći naglasak na razvoj gradova i županija kroz svoj razvojni cilj “Europa bliže građanima”, a kroz koji ćemo dobiti snažan razvojni instrument za ravoj naših gradova, općina i županije.

U ministarstvu upravo radimo na programiranju novog operativnog programa posvećenog gradovima, općinama i županijama, a koji će između ostalog omogućiti nastavak ITU instrumenta za gradove od kojeg je Zadar u zadnje 4 godine imao iznimne koristi i kojim se financiraju ključni kapitalni projekti poput Centra za mlade, zone Crno, novog poduzetničkog inkubatora, obnove Crkve sv Nikole, stare Tehničke škole itd.

Novi ITU instrument nastavit će se i u novoj perspektivi i ostati i dalje ključan instrument razvoja velikog urbanog područja Zadra.

O svim tim razvojnim prilikama za Zadar i našu županiju imali smo prilike slušati na konferenciji pod nazivom “EU fondovi 2021-2027, Nove prilike” održanoj u Kneževoj palači, i to od državnih tajnika, načelnika i savjetnika premjera koji su direktno i operativno uključeni u pregovore s Europskom komisijom za definiranje područja ulaganja u sljedećem razdoblju. Na taj način omogućili smo svima u Zadru i Zadarskoj županiji informacije da znaju prilagoditi svoje projekte budućim izvorima financiranja, što je važan preduvjet za dobro iskorištavanje EU sredstava u budućnosti.