Naslovna

23.08.2017.

Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Izražavamo pijetet brojnim hrvatskim obiteljima koje su bile žrtve nedemokratskih režima 20. stoljeća i snažno osuđujemo počinitelje zločina.

Povodom spomendana 23. kolovoza – Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predstavnici županijskog i gradskog HDZ-a grada Zadra, predvođeni predsjednikom ŽO, Božidarom Kalmetom, položili su vijenac i zapalili svijeću u spomen kapelici Svih svetih pored jame - stratišta na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera gdje su zvjerski pogubljene i u jamu bačene nevine žrtve tadašnjeg komunističkog režima. Također, bačen je vijenac u more u znak pijeteta prema svima koji su stradali kao žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Hrvatska demokratska zajednica čuva uspomenu na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava i na ovaj način odaje poštovanje svim nevinim žrtvama totalitarnih režima u Europi i Hrvatskoj koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini. Izražavamo pijetet brojnim hrvatskim obiteljima koje su bile žrtve nedemokratskih režima 20. stoljeća i snažno osuđujemo počinitelje zločina. Vjerujemo kako su takva vremena iz nas te da Hrvatska, zajedno s čitavom Europom kroči putovima pune slobode i demokracije.

Europski dan sjećanja

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Stoga je Vlada 2. ožujka 2017. osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje će na sustavan i institucionalan način olakšati društveni dijalog te predložiti sveobuhvatne mjere suočavanja s prošlošću i preporuku pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima.