Naslovna

02.08.2019.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Ne zaboravimo nikada da nam je upravo sloboda dana kao zavjet naraštaja, kao osnovni temelj svekolikoga političkoga, gospodarskoga i nacionalnog blagostanja.

Vijorenjem dvadesetmetarske hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. godine započelo je novo razdoblje suverene hrvatske države uz cjelokupan, korjenit i neraskidivo nacionalan razvoj hrvatskoga bića. Operacijom Oluja, osim što je vraćen ustavno-pravni poredak napaćenoj i razdijeljenoj Domovini zahvaljujući prvenstveno širokom srcu i neustrašivome umu hrvatskih vojnika te, s tim u vezi, zacrtanoj viziji prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, ostvaren je i san neosporivosti hrvatske državnosti koji u žiću našega čovjeka živi još od srednjovjekovlja do danas.

Isti predsjednik, koji je u teškim ratnim vremenima bio vođen mišlju kako je  „jedina utjeha: nijedna žrtva nije bila uzaludna pa neće ni ova naša, ni moja među njima“, ustoličio je i oživotvorio projekt nacionalne države, kojega nikakve povijene mijene nisu dale pokolebati, naslijeđen još od vremena kneza Trpimira, hrvatskih kraljeva Tomislava, Krešimira IV. i Zvonimira koji su, kao Hrvatska danas, bili međunarodno priznati. Tako je vidljivo da je oslobođenjem Knina i svekolikoga okupiranog područja od strane radikalnih srpskih ekstremista ostvaren ne samo najvažniji strateško-politički vojni cilj operacije Oluja i cjelokupnoga Domovinskog rata, uz teritorijalni integritet i pravni poredak, nego i nepregledan prostor slobode, prostor renesanse duhovnoga i materijalnoga života svih građana Republike Hrvatske.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti proslava je opstojnosti i samoodređenja, proslava razboritosti i promišljenosti hrvatskih vojnika zbog čega ovaj dan i nosi naziv Dan hrvatskih branitelja. Ne smijemo nikada zaboraviti da su nam upravo mladenački ideali tih hrabrih ljudi, kako u teškim vremenima, tako i danas, dokazali kako je čin stvaranja domovine čin vjerodostojnoga svjedočanstva jedne ljubavi koja neraskidivo raste u svakom hrvatskom čovjeku. Tim je ljudima Hrvatska bila stožerni doživljaj svijeta kojega su oživotvorili i koju kao blagoslov mi s njima proslavljamo danas.


Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja.

Ne zaboravimo nikada da nam je upravo sloboda dana kao zavjet naraštaja, kao osnovni temelj svekolikoga političkoga, gospodarskoga i nacionalnog blagostanja.
 

Predsjednik ŽO Hrvatske demokratske zajednice

Zadarske županije

Božidar Kalmeta