Naslovna

22.01.2021.

28. obljetnica VRO Maslenica

Veličanstvena operacija Maslenica započela je na današnji dan, u rano jutro 1993. godine. VRO Maslenica nagovijestila je potpunu slobodu Hrvatske.

S ponosom se prisjećamo prve oslobodilačke operacije hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u Domovinskom ratu kojom je potvrđena odlučnost Hrvatske za oslobađanje svojih okupiranih područja. Hrvatski branitelji izvršili su planiranu zadaću, oslobodivši 15-ak sela u zadarskome zaleđu te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Donijela je slobodu značajnom dijelu zadarskog zaleđa, a neprijateljske je snage odbacila iz neposredne blizine grada Zadra. 

Vojno-redarstvena operacija Maslenica označila je prvi veći poraz neprijateljskih snaga te pokazao kako su hrvatske snage spremne, organizirane, odlučne i sposobne za vođenje oslobodilačkih akcija. Osim toga, postignut je cilj prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, a u narednom je razdoblju napravljen pontonski most koji je omogućavao prometovanje Novskim ždrilom dok se gradio novi Maslenički most.

Sjećajmo se kako se ne bi ponovilo i zahvaljujmo onima zbog kojih danas uživamo u slobodi!